Кури квочка і кури несушки - поняття для новачків

Кури квочка і кури несушки – поняття для новачків

Доброго дня, початківці птахівники. Кури квочка і кури несушки – у чому різниця цих понять? Курівники-початківці плутають ці два поняття, а деякі взагалі думають – це різні породи. Але це не породи та відмінності у цих курочок дуже великі.

Загальні поняття

Кури несушки і квочки несуть яйця, але тільки квочки дають менше яєць. Можна сказати, що всі кури несучки, але не всяка курка квочка.

Зовні ці курочки схожі, тільки у квочки бувають більші в розмірах і у них велике оперення. Кури несушки можуть бути меншого розміру, всі свої сили та вітаміни йдуть у яйце. У цій статті https://xsmart.com.ua/?p=25753 ви можете дізнатися про захворювання курей та як їх лікувати.

Кури квочка

Як описано квочки несуть менше через те, що вони висиджують яйця. Щоб підготуватися до висиджування, курка повинна набрати вагову масу. Кручці потрібно буде практично безвилазно сидіти на яйцекладці, і вага, що накопичилася, їй необхідний.

Несуться вони менше, бо поки що мама-курка готується до насиджування! У процесі насиджування і поки що росте молодняк курка не нестиметься. Все це може зайняти до трьох місяців і більше.

Кури квочка просто необхідні в курнику, якщо хочеться отримати потомство від своїх пернатих красунь і півня. Якщо є квочка, інкубатор зовсім не потрібен. Курка сама перевертає яйця та гріє їх необхідною температурою. А коли курча вилуплюється зі шкаралупи, вона може допомогти йому з’явитися на світ.

Кури квочка і кури несушки - поняття для новачків

Кури несушки

Кури несушки несуть лише яйця, висиджувати курчат вони навряд чи будуть. Час на підготовку висиджування, а також висиджування яєць виховання курчат вони не витрачають. Це означає, що яєць несушки принесуть набагато більше.

Але дуже рідко буває, що несушка сідати на гніздо висиджувати курчат. За такою несушкою необхідно стежити, треба класти їй їжу та воду. Це потрібно, щоб курочка на половині терміну висиджування не злізла з гнізда, і сама не загинула від голодування та зневоднення.

Спочатку несушка доглядатиме курчат, але потім вона може їх кинути і знову мчати. У такому разі необхідно забрати курчат додому до їхнього виростання, щоб їх не спіймали птахи-хижаки або сусідські кішки.

Висновок

У курнику краще мати не тільки несучок, а й квочка. Будь-якому курнику, хочеться подивитися які курчатки, вийдуть від його курочок та півня. До того ж від курей квочка можуть вилупитися курчата, які коли підростуть, теж можуть сісти на яйця.

Але такі курочки навряд чи довго виховуватимуть молодняк, найбільше місяці зо два. Таких маленьких курчат треба забирати додому для дорощування, інакше вони стануть здобиччю хижаків.