Що таке пастернак та з чим його їдять

Що таке пастернак та з чим його їдять

Що таке пастернак

Це овочева культура із родини парасолькових. Його родичі вам знайомі: петрушка, морква, фенхель, селера, кріп. Інші назви рослини: білий корінь, біла морква, польовий борщ.

Пастернак має кілька видів: посівний, луговий та звичайний. Наша стаття присвячена популярному виду – посівному пастернаку. Цей коренеплід схожий на моркву. Його варять, тушкують, запікають, додають у салати, борщі та супи. Тушкований білий корінь – відповідний гарнір до риби та м’яса. Також він має корисні свійстав для чоловіків, про них розповідає у цій статті https://zhitomir.in.ua/pasternak-korin-korisni-vlastivosti-dlya-cholovikiv/.

Як овочева та кормова рослина білий корінь відомий з XII ст., але масово культивувати його стали з XVIII століття. Квітки рослини – чудовий медонос. У середні віки популярність цього овоча в Європі була подібна до сучасної картоплі.

Калорійність та хімічний склад пастернаку

  • калорійність на 100 грн. – 47 ккал;
  • вітаміни групи В;
  • віт. З, До;
  • ефірне масло;
  • вуглеводи (багато крохмалю);
  • білки;
  • глікозиди;
  • кумарини;
  • пектини;
  • харчові волокна;
  • мінерали: калій, кальцій, магній, йод.
  • Що таке пастернак та з чим його їдять

Корінь пастернак: лікувальні властивості

У коренеплодах міститься грубе харчове волокно (клітковина), що допомагає при запорах. Через наявність грубих харчових волокон пастернак навіть складно терти на тертці.

Для порівняння наявності клітковини:

  • Перше місце – біле коріння.
  • Друге місце – селера.
  • Третє – морква.

Що лікує чудо-корінь:

  • покращує травлення;
  • нормалізує підвищений тиск;
  • зміцнює судини;
  • має болезаспокійливу, сечогінну, відхаркувальну дію;
  • пом’якшує та відокремлює мокротиння при кашлі;
  • пневмонія, бронхіт (настій, відвар);
  • коліки;
  • водянка;
  • користь для хворих на діабет.

“Фішка” диво-кореня в лікуванні шкірного захворювання вітіліго. Завдяки фурокумаринам у його складі, підвищується чутливість шкіри до ультрафіолетових променів. Це сприяє репігментації знебарвлених ділянок шкіри.

Протипоказання

  • фотодерматоз;
  • гіпотонія;
  • чутливість шкіри до ультрафіолету (перед загорянням на сонці не вживати).

Як зберігати пастернак

Для зберігання у холодильнику коренеплід помити, видалити бадилля, просушити, помістити у пластиковий контейнер. Термін зберігання – 1 місяць.

Для тривалого зберігання корінь можна заморозити (цілий) або висушити (попередньо подрібнюючи). Овочі добре збережуться в ящику з піском (аналогічно умовам зберігання моркви). Без бадилля!