Мохіто. Напій піратів та аристократів

Мохіто. Напій піратів та аристократів

Сьогодні не зовсім звичайна стаття, ми розповімо не про бренд алкоголю, а про коктейль, який став символом епохи. Його можна назвати окремим «брендом». Отже, коктейль “Мохіто”. Як приготувати мохіто в домашніх умовах розповідають за цим посиланням https://sunduk-pub.kiev.ua/?p=6325.

Ви скажете м’ята, з лимоном та содовою, яка тут історія, але поспішаємо помітити, цей коктейль був символом епохи і йому не одна сотня років.

Почнемо здалеку. Ще за часів, коли кораблі піратів борознили карибський басейн, вже був відомий напій на основі рому та м’яти. Справа в тому, що ром був огидної якості і щоб, хоч якось його пити, до нього додавалися листя м’яти та лайм. Знову ж таки м’ята – це натуральний дезінфікуючий засіб, а кораблі, бувало, плавали місяцями і вода з їжею псувалися, а алкоголь був єдиним засобом дезінфекції (а також способом підняти настрій).

Є легенда, що дідусем сучасного мохіто був коктейль, придуманий англійським піратом у 16 столітті Френсісом Дрейком. Завдяки тому, що острів Куба був перевалочним пунктом, пірати зробили цей напій особливо популярним у місцевих жителів і називався він «Драк».

У сучасному вигляді коктейль є світла в 30 роках 20 століття. В Америці щосили лютує сухий закон, багато багатіїв припливають на Кубу, щоб надати алкогольних веселощів. У той час дуже популярні були коктейлі на основі бурбона та м’яти. В одному з готелів, кажуть це був готель «Севілья», на той час місце світського життя Гавани, один із барменів помилково наливає ром замість бурбона, а це був прийом і коктейлі готувалися не в келихах, а у великих вазах. Всі гості пробують і захоплюються незвичайним смаком та поєднанням. Так і з’являється літній коктейль у світі «Мохіто», що найбільше продається.

Мохіто. Напій піратів та аристократів

З усім світом, коктейль познайомився завдяки великому письменнику Ернесту Хеммінгуею. Нобелівський лауреат, автор багатьох книг, мандрівник був великим аматором смачно випити. Він навіть сформулював пораду: «Не витрачайте час на церкви, площі та історичні будинки. Якщо ви бажаєте зрозуміти місцеву культуру, проведіть ніч у барі». Своє перше знайомство з мохіто він починає в маленькому кубинському барі La Bodeguita, в якому йому готують спеціальну «версію» Double Papa, як зрозуміло з назви з подвійною порцією рому. І після знайомства класик почне повертатися до цього коктейлю кожний ранок (ось це сильний організм).

Класичний мохіто готується дуже просто

У келих закидається кілька листків м’яти (на мою думку, чим більше м’яти, тим смачніше) можна навіть гілочками, тому що в них більше соку, потім з половинки лимона вичавлюється сік і шкірка поміщається в келих (у всіх країнах, крім нашої, звичайно ж , лайм і лимон мають однакове написання «lime» тому, якщо зустрічаєте такі рецепти не лякайтеся і сміливо використовуйте лимон замість лайма) і додається чайна ложка з гіркою цукру (знову ж таки можна цукровий сироп, 1 до 1 змішується вода з цукром і проварюється до закипання ). На Кубі, додатково не тиснуть маточкою (він же «мадлер» – на нашу «толкушка»), але якщо злегка придавити, то листя м’яти дасть сильніший аромат, головне не переборщити, щоб маленькі шматочки, «розім’ятої» м’яти не потрапляли через трубочку у рот (не забуваємо і про естетику). Усю цю суміш засипаємо льодом (звичайно ж красивіше в келиху виглядає розмелений лід, але в Гавані, ви зустрінете тільки кусковий), ретельно перемішуємо, щоб м’ята була розподілена по всьому келиху і доливаємо содовою (газованою водою). Ваш Мохіто готовий, додайте до етапу, коли ви давите м’яту, ягоди полуниці та отримаєте «полуничний мохіто».

З цим коктейлем не треба боятися експериментувати, адже цілком можливо, ви створите щось своє і це стане сімейним рецептом Вашого коктейлю «Мохіто».