Макро і мікронутрієнти: що важливіше контролювати

Підраховувати і контролювати споживання білків, жирів і вуглеводів (тих самих макронутрієнтів) зараз вміють багато. Особливо це актуально для спортсменів, інформацію про яких ви знайдете тут kultura.poltava.ua або тих, хто пильно контролює свою вагу.

Але що упускається з виду, і що в підсумку втрачає організм?

Макро і мікро

Макронутриенты – поживні речовини, в яких організм потребує щодня.

Кожен з них несе певну користь:

  • білки відповідають за відновлення клітин;
  • жири – за ріст клітин і захист органів;
  • вуглеводи дають нам енергію.

Потреби в кількості макронутриєнтів у кожної людини індивідуальні і залежать від способу життя і віку. Це звикли враховувати при складанні цільових дієт.

Але не варто випускати з уваги важливість балансу мікронутрієнтів. Адже, дуже часто при обмеженому вживанні деяких макронутрієнтів, утворюються дефіцити і мікронутрієнтів.

Мікронутрієнти – це #вітаміни і #мінерали, які не менш важливі для повноцінної роботи організму. Вони підтримують обмін речовин, забезпечують енергією, допомагають відновитися після #тренувань і хвороб.

Макро і мікронутрієнти: що важливіше контролювати

Важливі для здоров’я вітаміни

Вітамін А – підтримує роботу імунної, зорової, серцево-судинної та репродуктивної систем, а також важливий у функціонуванні нирок та легень.

Постачальники #вітаміну А в наш організм: брокколі, кабачки, болгарський перець, морква, спаржа, листова зелень, манго, абрикос, вершкове масло, твердий сир, яєчний жовток, риб’ячий жир, печінка яловича.

Вітаміни групи В – тіамін, рибофлавін, ніацин, біотин, фолієву кислоту, ціанокобаламін. Вони допомагають отримувати енергію з їжі, сприяють здоров’ю клітин крові, підтримують виробництво ДНК, відіграють важливу роль у розвитку головного #мозку плода.

Отримувати ці вітаміни можна, якщо вживати на постійній основі: цільнозернові продукти, нежирне м’ясо і птицю, рибу, картоплю, бобові, яйця, горіхи, нецитрусовые фрукти.

Вітамін С – впливає на роботу імунної системи, допомагає засвоюється заліза в організмі, що захищає клітини від вільних радикалів, сприяє загоєнню ран.

Цього вітаміну багато в цитрусових, як ми звикли думати, їм багаті: солодкий перець, брюссельська і цвітна капуста, петрушка, шипшина, смородина, обліпиха, яблука, помідори.

Вітамін D – необхідний для роботи #щитовидної залози і #імунної системи, впливає на згортання крові, допомагає засвоюватися кальцію в організмі.

Цей вітамін один з важкодоступних. Синтезується в організмі під впливом сонячних променів, що досить складно організувати круглий рік. А перелік продуктів, з яких можна отримати дуже обмежений: жирна морська риба, печінка тріски, молоко, яловича печінка, яєчні жовтки. Крім того, вегитарианцам і веганам такий вибір не підходить. В цьому разі рекомендується прийом препаратів з вітаміном D, але тільки після підбору лікарем необхідної дозування.

Вітамін Е – покращує еластичність судин, перешкоджає утворенню #тромбів, впливає на роботу репродуктивної системи, захищає клітини від окисних процесів, що підтримує роботу імунної системи.

Вітаміну Е багато в рослинних оліях холодного віджиму, авокадо, горіхах, манго, брокколі, арахісової пасти, насінні соняшнику.

Вітамін До – впливає на згортання крові і побудову кісткової тканини. Допомагає засвоєнню вітаміну D.

Вітамін К1 міститься в рослинній їжі: шпинат, брокколі, лохина, інжир. Вітамін К2 можна отримати з твердих сир, свинини, курки, яєчного жовтка.

Макро і мікронутрієнти: що важливіше контролювати

Без цих мінералів не обійтися

Кальцій – впливає на міцність кісток (спільно з вітаміном D), згортання крові, скоротність м’язів.

Кальцій в основному ми отримуємо з #молочних продуктів, насіння і горіхів і зернових продуктів.

Калій – бере участь у підтримці водного балансу організму, відіграє роль в роботі нервової системи, впливає на рівень цукру в крові та артеріального тиску.

Більшість фруктів і овочів містять цей елемент, а також пшеничні висівки, зародки пшениці, картопля, зелений горошок, курага, банани, апельсиновий сік.

Магній – сприяє розслабленню мускулатури судин і внутрішніх органів, регулює клітинний ріст.

Магній ми отримуємо з: цільнозернових продуктів, картоплі, горіхів, кунжуту, бобових, листової зелені, бананів, нежирного м’яса.

Селен – впливає на вироблення гормонів щитовидної залози, захищає клітини від ушкоджень, регулює обмін речовин, покращує роботу мозку і серцево-судинної системи.

Щоб отримувати селен в достатній кількості, необхідно вживати щодня: рибу і морепродукти, м’ясо і птицю, цільнозерновий хліб і крупи, сир, яйця, горіхи.

Підібрати раціон харчування, що відповідає потребам саме вашого організму, може тільки лікар-дієтолог або нутриціолог.

Такі фахівці є в онлайн-сервісу персоналізованої медицини .

Ви можете отримати у менеджера сервісу і визначити подальший шлях оздоровлення організму.