Яскраві квіти навесні, влітку і восени: гелениум

Сонячний квітка гелениум відрізняється невибагливим вдачею і пишним цвітінням. Видів геленіума відомо більше 30, більшість з них – багаторічні. За термінами цвітіння їх можна розділити на дві групи: квітучі навесні-влітку і квітучі восени. Бульше про багаторічні квіти читайте на порталі mostrda.org.ua.

Строго кажучи, цей багаторічник повністю оновлюється кожен рік: старий корінь та наземна частина відмирає, але до осені рослина встигає утворити нові, молоді розетки листя з корінням, які відправляються на зимівлю і продовжать життєвий цикл рослини в новому сезоні. Таким чином, кущ геленіума, строго кажучи, – це просто осередок безлічі окремих рослин, що з’явилися з молодих нирок відмираючого торішнього кореневища.

Яскраві квіти навесні, влітку і восени: гелениум

Геленіум у всіх сенсах гідний захоплення. Яскраві, соковиті фарби його квітів притягують погляд здалеку. Забарвлень безліч, і всі вони – теплих тонів від жовтого, оранжевого, цегляного до пурпурного. Є одноколірні і двокольорові забарвлення. Центр завжди темніше, ближче до жовто-коричневого кольору.

Прямостоячі кущі, з міцними, не вилягає від вітру і опадів пагонами. Деякі сорти здатні досягати висоти до 160 – 200 див. В середньому висота куща 0,8 – 1,2 м.

Ефектне цвітіння триває місяць-півтора. В залежності від сорту, період цвітіння припадає на травень-червень, липень-червень або серпень-вересень.

Геленіум дуже просто виростити з насіння. Досить сіяти пізно восени під зиму або ранньою весною. Можна вирощувати і розсадним способом, посів у цьому випадку здійснюють в третій декаді березня. Висадка розсади в грунт в травні, коли відійдуть заморозки. відстань між кущиками 40-50 див. Зацвітає гелениум з насіння на другий рік життя.

Яскраві квіти навесні, влітку і восени: гелениум

Розрослися кущі рекомендується розсаджувати кожні 4-5 років, щоб рослини не забивали один одного, і кущ не вырождался. Не обов’язково викопувати кущ цілком достатньо обкопати його по краях і відібрати зайві частини куща, а центр залишити недоторканим. При цьому залишилися рослинам буде досить простору для зростання.

Відведіть гелениуму освітлений ділянка з родючим, в міру сирим ґрунтом. В таких умовах рослина буде пишно і рясно цвісти. Позитивно реагує гелениум на підживлення органікою, всього їх достатньо провести 2-3 за сезон. Рослині необхідний регулярний помірний полив.

Геленіум, залежно від сорту, мають різну морозостійкість. Гібриди більш примхливі, але і більш красиві. Багато сортів зимують без укриття в Середній смузі. При необхідності кущі геленіума вкривають шаром перегною 5 см, поверх – опалим листям і лутрасілом. Попередньо наземну частину зрізають. Навесні укриття з лутрасила і листя як можна раніше прибирають.