Черевний жир і зайва вага? Допоможуть пробіотики!

varto.org.ua – Варто знати пробіотики – це живі мікроорганізми, що приносять користь для здоров’я. Їх можна знайти як в харчових добавках, так і в ферментованих продуктах. Серед деяких переваг пробіотиків варто відзначити, що вони допомагають привести в норму травну систему, здоров’я серця і імунітет. Кілька досліджень показали, що пробіотики також сприяють позбавленню від зайвої ваги і скороченню жирових відкладень в області живота.

Кишкові бактерії впливають на регулювання маси тіла

Травна система наповнена величезною кількістю мікроорганізмів.

Більшість з них – це бактерії, які в масі своїй корисні, і завдяки ним виробляються поживні речовини, в числі яких вітамін K і деякі вітаміни групи B.

Вони також допомагають розщеплення клітковини, яку в первозданному вигляді організм не може переробити, перетворюючи її в коротколанцюгові жирні кислоти, такі як бутират.

Існує два сімейства корисних бактерій в травній системі: бактероїди і фирмикуты. Вага тіла пов’язаний з балансом цих двох типів бактерій.

Дослідження, орієнтовані на тварин і людини, показали, що у людей з нормальною вагою – інші кишкові бактерії порівняно з тими, хто страждає надмірною вагою або ожирінням.

Ці дослідження показали, що у людей з ожирінням більше фирмикутов і менше бактероїдів, порівняно з тими, у кого вага в нормі.

Також проводилися дослідження на тварин, які показали, що при трансплантації кишкових бактерій від миші з ожирінням в кишечник нормальної миші, друга стала набирати вагу.

Дослідження, таким чином, дають зрозуміти, що роль кишкових бактерій в регуляції ваги величезна.

Черевний жир і зайва вага? Допоможуть пробіотики!

Пробіотики можуть вплинути на зміну ваги?

Вважається, що певні пробіотики можуть пригнічувати всмоктування жирів, що містяться на нашому раціоні, тим самим збільшуючи кількість жирів, що виходять з фекаліями.

Іншими словами, вони дозволяють “”збирати”” менше калорій з нашої їжі. Наприклад, бактерії сімейства лактобацил.

Пробіотики можуть боротися з ожирінням і іншими способами:

Вивільнення ГПП-1: пробіотики здатні допомагати секреції гормону ситості (знижує апетит), – це глюкагоноподобный пептид-1. Підвищений рівень цього гормону допомагає спалювати калорії і жир.

Підвищення рівня ангиопоэтин-подібного білка 4: пробіотики можуть підвищити рівень цього протеїну (ANGPTL4). Це допомагає скороченню жирових відкладень.

Також є достатньо наукових доказів того, що ожиріння пов’язане із запаленням мозку. Підвищуючи здоров’я свого кишечника з допомогою пробіотика, Ви знижуєте системні запальні процеси, тим самим захищаючи організм від ожиріння та інших захворювань.

Але потрібно пам’ятати, що описані механізми ще не до кінця вивчені, і вимагають додаткових досліджень.

Пробіотики можуть допомогти скинути вагу і прибрати «живіт»

Дослідження показали, що деякі штами лактобацил допомагають скинути вагу і прибрати черевний жир.

Одне з таких досліджень, де випробовувані вживали йогурт з лактобактеріями групи Lactobacillus fermentum або Lactobacillus amylovorus, схудли на 3-4% за 6 тижнів. Інше дослідження, в якому взяли участь 125 людей з надмірною вагою, відобразило позитивний ефект втрати ваги і його підтримки на здоровому рівні, завдяки дії бактерій Lactobacillus rhamnosuss. За три місяці жінки, принимавщие пробіотики, втратили на 50% більше ваги в порівнянні з групою випробовуваних, які приймали плацебо. Скорочення маси тіла у першої групи продовжилося і після припинення прийому добавок.

Черевний жир і зайва вага? Допоможуть пробіотики!

Lactobacillus Gasseri

З усіх вивчених до даного моменту груп лактобактерій, Lactobacillus gasseri показала найбільш багатообіцяючі результати (згідно з численними дослідженнями на гризунах, виявили зниження маси тіла під дією цієї лактобактериальной групи). Також в одному дослідженні 210 осіб-дорослих японців з великим об’ємом черевного жиру, які включили в раціон Lactobacillus gasseri на 12 тижнів, знизили вагу свого тіла, а також скоротили кількість жирових утворень навколо внутрішніх органів, знизили ІМТ, об’єм талії і обхват стегон. А жир в області живота зменшився на 8. 5%. Однак, з припиненням прийому пробіотиків, випробувані протягом місяця знову набрали черевної жир.

Деякі пробіотики перешкоджають набору ваги

Скидати вагу – не єдиний спосіб боротьби з ожирінням. Профілактика більш важлива – як запобігання скупчення зайвих кілограмів. В одному 4-х-тижневому дослідженні прийом пробіотичні добавки VSL#3 послужило перешкодою набору ваги і жиру в рамках запропонованої дієти, де випробовувані споживали 1000 зайвих калорій в день.

За графіком нижче видно, що група, яка брала пробіотик, набрала меншу вагу:

Це говорить про те, що деякі штами проиботиков можуть перешкоджати набору ваги в рамках висококалорійних дієт. Однак це питання потребує більш ретельного вивчення.

Деякі штами пробіотиків можуть збільшувати ризик набору ваги і ожиріння

Не всі дослідження підтвердили, що пробіотики перешкоджають набору ваги. Деякі дослідження показали, що пробіотики можуть призвести до підвищення маси тіла. А саме, Lactobacillus acidophilus. В оглядовому резюме 4-х інших клінічних досліджень показано, що цей пробіотик не знижує масу тіла або відсоток жирових відкладень у дорослих з зайвою вагою або ожирінням.

Пробіотики – лише частина головоломки

Пробіотики пропонують великий набір бонусів для здоров’я. Проте, вони надають змішаний ефект на вагу тіла, який залежить від типу пробіотика. Наукові результати дають зрозуміти, що Lactobacillus gasseri можуть допомогти людям з ожирінням скинути зайву вагу і надлишки черевного жиру. Суміш пробіотиків під назвою “”VSL#3″” допомагає загальмувати набір ваги в умовах висококалорійної дієти. В кінці дня певні типи пробіотиків дають помірний вплив на масу тіла, особливо в поєднанні зі здоровою дієтою.

Крім контролю ваги, прийом пробіотиків має ряд інших позитивних ефектів, а саме: покращання травної системи, кардіоваскулярного здоров’я і навіть позитивний ефект у боротьбі з депресією і неспокоєм.